- De delta-variant van het coronavirus, voorheen bekend als de Indiase variant, rukt op in Nederland.
- Het RIVM verwacht dat de delta-variant deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn.
- Omdat de delta-variant nog besmettelijker is, dreigt een nieuwe uitbraak van coronagevallen in het najaar.
De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn.
De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt. “Dit beeld zien we ook in de ons omringende landen.”
Uit de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt volgens het instituut dat de Delta-variant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt.
Uit Amsterdams onderzoek komt verder naar voren dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliep, de Delta-variant kreeg. Zij zijn niet de enigen. “Er zijn nu meerdere clusters in Nederland met de deltavariant, in verschillende settings en leeftijdsgroepen.”
Vierde coronagolf in het najaar?
Op korte termijn zal het groeiende aandeel van de Delta-variant volgens de deskundigen uit Bilthoven niet leiden tot meer ziekenhuisopnames. "Ook niet met de aankomende versoepelingen." Het totale aantal besmettingen neemt nog af.
Het najaar is volgens het RIVM echter wel "een punt van zorg". Als het gedaan is met het zomerse weer, gedijt het virus beter. De meer besmettelijke Delta-variant "kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd", waarschuwt het instituut. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn.
Positief is wel dat de coronavaccins die tot nog toe beschikbaar zijn bescherming bieden tegen alle varianten van het virus. "Ook tegen de Delta-variant", aldus het RIVM, dat verder het belang van de basismaatregelen blijft benadrukken.
Het advies blijft om 1,5 meter afstand tot anderen te houden, regelmatig de handen te wassen en bij klachten thuis te blijven en je te laten testen. "Ook op vakantie en ook als je gevaccineerd bent."
Positieve coronatests op laagste niveau sinds september 2020
De laatste cijfers uit de zogeheten kiemsurveillance, waaruit het aandeel van 9 procent voor de Delta-variant naar voren komt, zijn nog niet gepubliceerd. De laatste cijfers die op de website van het instituut staan, gaan over de eerste week van juni.
Van de 538 positieve testen uit die week die zijn geanalyseerd, bleek het in 15 gevallen om de variant uit India te gaan. Dat is 2,8 procent, aanmerkelijk meer dan een week eerder, toen het nog om iets minder dan 1,2 procent van het totaal ging.
In de afgelopen week kreeg het RIVM 5.714 meldingen van nieuwe gevallen. Dat komt neer op 816 per dag, het laagste niveau sinds begin september. Half mei, dus iets meer dan een maand geleden, waren er ongeveer 6.000 positieve tests per dag.
Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bij bijna 1,7 miljoen mensen vastgesteld. Van 17.744 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Lees meer over het coronavirus:
- Deze 3 vragen over coronavaccins bepalen hoe de pandemie verder zal verlopen
- Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de vaccins van Pfizer en Moderna – van veiligheid tot bijwerkingen
- Groep artsen begint website voor coronavaccins die overblijven – check of je in jouw buurt nu een prik kunt scoren